Drijfkaarsen

Schwimmlichter

Gebruiksaanwijzing drijfkaarsen

1. Vul een willekeurig kom met water.

De hoeveelheid bepaalt u er dient alleen voldoende plaats voor een laag slaolie te blijven. Wie wil, kan het water decoreren met keramische figuren, schelpen of levensmiddelenkleuren.

2.  Giet op het water een laag plantaardige olie. De plantaardige olie blijft boven drijven (mengt zich dus niet met water). De hoeveelheid plantaardige olie  bepaalt u want met de hoeveelheid plantaardige olie bepaalt u de brandduur. De laag slaolie moet gesloten zijn. 1 cm slaolie in een wijnglas komt ongeveer overeen met 25 branduren.

3.  Scheur een ca. 3 x 3 cm groot stuk uit een blad keukenpapier (katoen). Draai daarvan een klein rolletje en verkort het met een schaar tot 1,5 cm.

ATTENTIE: GEEN KOUSJES (PITTEN) GEBRUIKEN DEZE ZOUDEN HELEMAAAL OPBRANDEN OMDAT KOUSJES GEEN SLAOLIE NODIG HEBBEN OM TE BRANDEN !

4.  Steek het gedraaide keukenpapier nu in het midden van het drijfkaarsje (de opening is vastgelegd het drijfkaarsje niet open knippen of boren).

5.  Laat het drijfkaarsje nu in de kom vallen. Via de kanalen van het kaarsje stroomt de slaolie nu naar het keukenpapier. Dat wordt daardoor met slaolie doordrenkt. Omdat het later steeds weer met slaolie wordt bijgevuld, kan het papier nooit opbranden en vergloeien.

6.  Steek het kaarsje met een aansteker of lucifer aan. U geniet nu van een vlam zonder walm, zonder roet en zonder reuk. U kunt uw drijfkaarsje te allen tijde tussendoor doven. Als u het licht daartoe onderdompelt (het drijfkaarsje komt altijd weer omhoog) heeft u ook bij het doven geen walm. Uw drijfkaarsje brandt zolang er olie aanwezig is. Een hele fles slaolie is voldoende voor ca. 1000 branduren. Als de olie opgebrand is, stroomt er water via de kanalen in het drijfkaarsje en dooft de vlam.

7.  Uw drijfkaarsje verslijt NOOIT ! Het kan steeds opnieuw worden gebruikt. Aangezien het drijfkaarsje van een hittebestendig materiaal vervaardigd is (glasvezelkoolstof) kan het een leven lang worden gebruikt !